Beste reizigers


Poetpoet, poetpoet, Reader.

Volgende maandag is het 5 mei. Op die dag in 1835 reed de eerste trein op het Europese continent. Dat was tussen Brussel en Mechelen, 190 jaar geleden.

De reizigers hoefden niet ongerust te zijn:

'Reizen met de trein stelt geen probleem voor de ademhaling, ondanks de snelheid van het voertuig. Ook op de wagons van derde en vierde klasse kunt u normaal blijven ademen.'


Daar is iedereen vandaag wel van overtuigd. Maar de reizigers op de hoogte houden? Dat moet meer dan ooit.


In de coronaperiode heb ik voor de NMBS alle mededelingen herschreven die je in trein en station hoort en ziet. Een enorme klus!

Ik ga geen technische details geven. Wel
drie elementen in de communicatie waar je eens kunt op letten als je de trein neemt.

Inclusief


Net zoals in Nederland hoor je in een mededeling voortaan eerst 'Beste reizigers'. Zo voelt iedereen zich aangesproken.

Kort

Alle mededelingen zijn kort en actief. Een voorbeeld:

Vroeger

'Het station Haacht wordt niet bediend.'

Nu

'De trein stopt niet in station Haacht.'

Informatief

Trein in aantocht? Trein te laat? Verandering van spoor? Reizigers willen informatie. Snel én nuttig.

De communicatie van de NMBS gebeurt vandaag vooral computergestuurd: de woorden zijn door stemacteurs ingesproken, de computer maakt er zinnen van.

Daardoor heeft de computer behoefte aan bouwsteentjes die hij snel en logisch kan combineren.

Die bouwsteentjes zijn het letterwoord
OLGPA: Oorzaak + Locatie + Gevolg + Prognose + Advies

Een voorbeeld:

Oorzaak

Door een ontsporing

Locatie

in het station van Boortmeerbeek

Gevolg

rijden er geen treinen tussen Haacht en Mechelen

Prognose

voor de rest van de dag.

Advies

In het station van Haacht kunt u een vervangbus nemen. Deze bus stopt in alle stations tussen Boortmeerbeek en Mechelen.



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)

Vooral in de trein grijpt de treinbegeleider zelf nog geregeld de microfoon. Daar zijn twee redenen voor:

  1. Gebeurt er iets onverwachts? Dan kan de treinbegeleider snel met de treinreizigers communiceren.
  2. De stem van de treinbegeleider vermenselijkt de treinrit. Je hoort dat er iemand aan boord is die over de goede gang van zaken waakt.

Bovendien heeft de treinbegeleider de vrijheid om een eigen tintje aan de communicatie toe te voegen. Een vrolijk 'goeiemorgen' helpt de reizigers de dag door.

Ook heeft elke treinbegeleider een eigen stem en accent. En dat is altijd leuk voor de reizigers. Zo spoorde ik vorige zaterdag naar Antwerpen.

Na station Berchem nam de treinbegeleider het woord. Hij worstelde zich in het Nederlands door de namen van alle directe aansluitingen naar andere bestemmingen vanuit Antwerpen – niet gemakkelijk voor een Franstalige.

De treinbegeleider besloot opgelucht met: 'Beste reizigers, ik eet u artelijk welkom in eindstation Antwerpen-Centraal.'

Enkele banken verder weerklonk er opeens: 'Smakelijk!'

Iedereen stapte met een brede glimlach uit de trein.


Menselijke begeleider gezocht voor je teksten?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 167

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Pauscollege in Leuven

Ave Reader, later deze week wordt er in Rome vier keer per dag gestemd. Wat de kardinalen tussen die vier stemrondes doen?Ik zou het wel weten: naar het plafond kijken. Want ze zitten niet voor niets in de Sixtijnse kapel.Dat plafond is beschilderd door Michelangelo. Hij kreeg de opdracht, maar vond zichzelf als beeldhouwer ongeschikt voor het werk: 'Ik ben geen schilder en mijn werk is lelijk.' Michelangelo begon aan de beschildering van het plafond in juli 1508 en eindigde in oktober 1512....

Het Paviljoentje in Noorderwijk

Ook deze week krijg je van mij een nieuwsbrief, beste Reader. Waarom toch? Niet omdat ik zoveel tijd over heb. Niet omdat ik denk dat ik de waarheid in pacht heb. Wel omdat het me dwingt om scherp te blijven. Om te denken. Om te schrijven. En omdat jij hem dan, hop, in je inbox krijgt. Verrassend veel mensen lezen 'm ook nog. Elke week weer. Wat me opvalt? Dat veel organisaties wél een nieuwsbrief willen. Maar 'm niet sturen. Waarom niet? Er zijn drie klassieke excuses 'We hebben het te druk...

Goed voorbereid verkoopt beter

Je krijgt een mail. Of een telefoontje. Iemand stelt de vraag: 'Hallo, Reader, heb je er al eens aan gedacht je bedrijf te verkopen?' Wat doe je dan? Krampachtig zoeken naar teksten, verhalen en cijfers over je bedrijf.Of stuur je gewoon vriendelijk je dossiertje door? Omdat het netjes in je computer zit, kant-en-klaar?Dat laatste, natuurlijk. Want … Zo'n document is een 'merger & acquisition'-dossier. En dat hoeft geen turf te zijn. Ik schreef er vorig jaar nog eentje voor een klant. Hij...