Hoe verjaag je spellingkoorts?


Vorige zaterdag was het weer van dat, beste topspeller Reader.

De Groot Dictee Zomerquiz ging van start in het Nederlandse radioprogramma 'De Taalstaat'.

Een kandidaat krijgt 10 vragen over spelling van het type 'schrijf je e-mail met een streepje of niet?' en moet telkens snel antwoorden. Wie minstens 8 op 10 behaalt, mag later dit jaar meedoen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal.

Spellingkoorts

De kandidate van zaterdag haalde het niet, ze ging ten onder aan spellingkoorts. Helaas.

Ze is niet de eerste en ook niet de laatste die het benauwd krijgt en zelfs erg eenvoudige vragen fout beantwoordt. Is dat erg? Nee, helemaal niet.

Spelling is een afspraak



Een geruststelling: woorden goed kunnen spellen heeft eigenlijk
niets met taalkennis te maken. Want de spelling van een taal bestaat gewoon uit een set van afspraken die opgelegd zijn aan taalgebruikers.

Bijvoorbeeld: we schrijven 'e-mail' en niet 'email' als we het over elektronische post hebben.

Schrijf je toevallig toch 'email'? Spelfoutje, klopt.

Toch zal iedereen begrijpen dat het over een mailtje gaat en niet over een bord dat afgewerkt is met een laagje email.

Ook al maakt iemand een foutje tegen de spelling, je begrijpt meestal perfect wat die persoon wil zeggen. Spelling is gewoon een afspraak, net zoals de notitie van muziek: een grafische weergave van wat je hoort.

Met andere woorden, een dictee is een spelletje, niet meer dan dat. Bespaar je die dicteekoorts.

Dictee weer op tv? Doe het niet.

Een week geleden pleitte een politicus van de CD&V ervoor om het Groot Dictee weer op televisie uit te zenden.

Mijn advies: doe het niet. Alleen al door het idee te horen krijgt de penningmeester van de VRT er budgetkoorts van.



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)

Heb je ondanks mijn goede raad toch last van spelling- of budgetkoorts? En gaat het niet over? Oké, dan grijpen we naar de grote middelen.

  1. Begeef je naar de Harentkapel in Bonheiden, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Harent, patrones tegen de koorts.
  2. Pas de praktijk van het koortsafbinden toe. Neem een stuk lint, kousenband of strook van een kledingstuk en bind het aan het tralievenster van de kapel. (Oef, dat is niet zo pijnlijk als je bij het lezen van de eerste zin dacht.)
  3. Ga daarna zo snel mogelijk lopen. En kijk niet om!


Copywritingkoorts?
Bestaat echt. En ook daar help ik je graag van af.


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 174

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Eigen geloof smaakt beter: als je gelooft in je product, kun je het beter verkopen. Dat is zeker zo bij de bakker.

Zijn er producten waar ik niet voor schrijf, Reader? Ja, natuurlijk. Als copywriter moet je de mogelijkheid hebben om met een potentiële opdrachtgever niet in zee te gaan.Waarom? Omdat je niet in zijn of haar product gelooft. Bijvoorbeeld: ik werk niet voor sigarettenmerken. Omdat ik geen roker ben en niet achter het product kan staan. Beter kennen = beter schrijven Alleen als je in een product gelooft, kun je er ook goed voor schrijven. Anders gaan lezers meteen voelen dat er tekst staat die...

Foutje in Google-overzichten

Ik maakte een foutje, Reader. En weet je wat? Op z'n beurt maakte AI er ook eentje. AI-overzicht, een lichtgewicht? Sinds een paar weken verschijnt in de zoekresultaten van Google vaak een 'AI-overzicht'. Dat is een samenvatting van informatie die AI op het internet gevonden heeft. Of misschien is het een 'samenraapsel', want de informatie in AI-overzichten is niet altijd betrouwbaar. Daarom heeft Google onderaan een zinnetje gezet: 'AI-reacties kunnen fouten bevatten.'Kortom, het...

Geert Roekeloos, elektrotechnieker, een familie van Wreckless Eric

Krijg jij daar ook een powerpunthoofd van, Reader?Steeds meer bedrijven in België gebruiken voor interne presentaties het Engels als voertaal. Dat is makkelijker dan alles in het Nederlands, het Frans en soms het Duits te moeten uitleggen.Wel, er is iets aan de hand met die Engelse teksten: Hoe beter het Engels, hoe minder mensen het begrijpen Zodra je een Brit of Amerikaan een presentatie laat schrijven voor je Belgische of Europese team, zit je gegarandeerd met 'boiling oceans', 'ducks in a...