Werk in uitvoering


Ave Reader, later deze week wordt er in Rome vier keer per dag gestemd. Wat de kardinalen tussen die vier stemrondes doen?

Ik zou het wel weten: naar het plafond kijken. Want ze zitten niet voor niets in de Sixtijnse kapel.

Dat plafond is beschilderd door Michelangelo. Hij kreeg de opdracht, maar vond zichzelf als beeldhouwer ongeschikt voor het werk: 'Ik ben geen schilder en mijn werk is lelijk.'

Michelangelo begon aan de beschildering van het plafond in juli 1508 en eindigde in oktober 1512. Het moest vooruitgaan van de paus. Daarom begon Michelangelo zijn menselijke figuren almaar groter te schilderen. Soms tot vier keer zo groot als een normale mens: dat schoot lekker op.

En Michelangelo had ook nog eens te kampen met kritiek en tegenslag.

Terwijl hij bezig was, kwam er commentaar op zijn werk van een ceremoniemeester. Geen probleem voor Michelangelo, hij schilderde een afbeelding van de man erbij – ergens in de hel. Daar kon de ceremoniemeester niet om lachen. Hij eiste van de paus dat zijn afbeelding overschilderd werd. Antwoord van de paus: 'Sorry, maar in de hel heb ik niets te zeggen.'

Voor Michelangelo was de opdracht een kwelling. Slecht voor zijn gestel (hij lag op zijn rug op een stelling), slecht voor zijn geldbuidel (hij werd krenterig betaald) en slecht voor zijn gemoedsgesteldheid (hij was ontevreden over een groot stuk van zijn werk).

Wat de moderne mens daaruit kan leren als het over copywriting gaat, Reader? Veel. En dat is samen te vatten in drie punten.

1 Werk is altijd in uitvoering


Ga je een website schrijven? Weet dan dat hij nooit af is. Zodra alles online staat, begint het werk pas.

2 Tekst is nooit definitief

Iedereen herschrijft. Altijd. Overal. In ons hoofd. In Word. In de marge van wat gisteren nog perfect leek. Je kunt de geschiedenis herschrijven, liedjes herschrijven (vraag het maar eens aan Bob Dylan) en hele websites herschrijven.

3 Je bent zelf nooit af


De klok tikt en alles evolueert. Ideaal om jezelf als copywriter aan te passen of opnieuw uit te vinden. Of zoals Van Morrison ooit zei: 'I’m not a finished product, I’m a work in progress.'



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Het plafond van de Sixtijnse kapel? Dat vond paus Adrianus VI maar niets. Hij was de soberheid zelve en wilde het flamboyante werk van Michelangelo onder een dikke laag kalk laten verdwijnen.

Gelukkig bleef hij maar paus van 31 augustus 1522 tot 14 september 1523.

Adrianus was trouwens de enige paus ooit uit Nederland. Geboren in Utrecht, geschoold in Zwolle en naar de universiteit gegaan in Leuven, waar hij het tot rector van de universiteit schopte.

In zijn testament stelde hij zijn Leuvense woning ter beschikking als college voor arme studenten theologie.

Dat werd het Pauscollege. Boven de poort zie je vandaag: 'Collegium Adriani VI Pont. Max.'

In gouden letters. Werk uitgevoerd!


In conclaaf gaan om het plafond van je marketing te doorbreken?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 168

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Spoorwegovergang in Boortmeerbeek

Poetpoet, poetpoet, Reader.Volgende maandag is het 5 mei. Op die dag in 1835 reed de eerste trein op het Europese continent. Dat was tussen Brussel en Mechelen, 190 jaar geleden.De reizigers hoefden niet ongerust te zijn: 'Reizen met de trein stelt geen probleem voor de ademhaling, ondanks de snelheid van het voertuig. Ook op de wagons van derde en vierde klasse kunt u normaal blijven ademen.' Daar is iedereen vandaag wel van overtuigd. Maar de reizigers op de hoogte houden? Dat moet meer dan...

Het Paviljoentje in Noorderwijk

Ook deze week krijg je van mij een nieuwsbrief, beste Reader. Waarom toch? Niet omdat ik zoveel tijd over heb. Niet omdat ik denk dat ik de waarheid in pacht heb. Wel omdat het me dwingt om scherp te blijven. Om te denken. Om te schrijven. En omdat jij hem dan, hop, in je inbox krijgt. Verrassend veel mensen lezen 'm ook nog. Elke week weer. Wat me opvalt? Dat veel organisaties wél een nieuwsbrief willen. Maar 'm niet sturen. Waarom niet? Er zijn drie klassieke excuses 'We hebben het te druk...

Goed voorbereid verkoopt beter

Je krijgt een mail. Of een telefoontje. Iemand stelt de vraag: 'Hallo, Reader, heb je er al eens aan gedacht je bedrijf te verkopen?' Wat doe je dan? Krampachtig zoeken naar teksten, verhalen en cijfers over je bedrijf.Of stuur je gewoon vriendelijk je dossiertje door? Omdat het netjes in je computer zit, kant-en-klaar?Dat laatste, natuurlijk. Want … Zo'n document is een 'merger & acquisition'-dossier. En dat hoeft geen turf te zijn. Ik schreef er vorig jaar nog eentje voor een klant. Hij...