Van een rare persoon gesproken


Volgens sommige marketeers moet je een persona van je ideale klant creëren, Reader.

Je voegt de belangrijkste kenmerken van je klanten samen. En hup, daar is je persona. Teksten schrijven wordt dan een makkie. Zou het?

Nee, want iedereen is anders. En nog niet een beetje. Drie voorbeelden:

1) Elke week levert Delhaize hier boodschappen aan huis. Altijd een andere chauffeur.

En wat ik vaststel: elke chauffeur werkt anders. Snel, traag, geordend, chaotisch, goed geparkeerd, slecht geparkeerd, in het gazon geparkeerd … de verschillen zijn frappant.

2) De Transcontinental Race is een wielerwedstrijd die op 21 juli in Roubaix vertrok.

De deelnemers moesten zo snel mogelijk naar Istanbul fietsen. Zonder hulp en volgens een zelf uitgestippeld parcours. De winnaar deed er 215 uur en 59 minuten over. De laatste 379 uur en 35 minuten. Wat viel op? De deelnemers kozen de meest verschillende routes, soms honderden kilometers van elkaar verwijderd.

3) Enkele dagen geleden werd er in Parijs geschoten.

De deelnemers aan het gemengde teamonderdeel 10 meter luchtpistool waren van top tot teen van moderne technologie voorzien.

Niet zo de Turkse schutter Yusuf Dikeç. Hij stond daar nonchalant in zijn T-shirtje. Gewone oordopjes. Linkerhand in de broekzak. Beide ogen open. Pang … Resultaat? Zilver!

Kortom, mensen verschillen zo sterk dat een persona vaak pure fictie is.

Daarom: schrijf voor een persoon, niet voor een persona.
Waarom? Een persona is een puzzel. Een persona is niet echt, Reader wel.

NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)

Ik sta in de tuin het gras te zeisen. Op straat stopt een kleine auto. Een mannetje stapt uit en begint: ‘Dag meneer! U oude horloges verkopen? Ik goede prijs bieden! Ik altijd eerlijk zijn!’

Ik antwoord dat ik stilaan zelf een oud horloge ben en bedank hem vriendelijk.

Toen hij de straat uit was, vroeg ik me af: ‘Waarom stopt hij in hemelsnaam bij mij?’

Waarschijnlijk had dat met mijn outfit te maken.


Kaduuk strooien hoedje op het hoofd, versleten werkschoenen aan de voeten, flodderbroek rond de heupen en een zeis in de handen.

Ik zag er niet uit als een gewone persona, wel als een heel rare persoon.



Tekst nodig waarin je prospect zich als persoon herkent?

Mail me

erik@erikdams.com

Bel me
0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse dubbelloopje met copywriter Erik Dams. Dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken: 'Ja, ik abonneer me'.


Dit was De juiste woorden 132

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Eigen geloof smaakt beter: als je gelooft in je product, kun je het beter verkopen. Dat is zeker zo bij de bakker.

Zijn er producten waar ik niet voor schrijf, Reader? Ja, natuurlijk. Als copywriter moet je de mogelijkheid hebben om met een potentiële opdrachtgever niet in zee te gaan.Waarom? Omdat je niet in zijn of haar product gelooft. Bijvoorbeeld: ik werk niet voor sigarettenmerken. Omdat ik geen roker ben en niet achter het product kan staan. Beter kennen = beter schrijven Alleen als je in een product gelooft, kun je er ook goed voor schrijven. Anders gaan lezers meteen voelen dat er tekst staat die...

Harentskapel in Bonheiden

Vorige zaterdag was het weer van dat, beste topspeller Reader. De Groot Dictee Zomerquiz ging van start in het Nederlandse radioprogramma 'De Taalstaat'. Een kandidaat krijgt 10 vragen over spelling van het type 'schrijf je e-mail met een streepje of niet?' en moet telkens snel antwoorden. Wie minstens 8 op 10 behaalt, mag later dit jaar meedoen aan het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Spellingkoorts De kandidate van zaterdag haalde het niet, ze ging ten onder aan spellingkoorts. Helaas.Ze...

Foutje in Google-overzichten

Ik maakte een foutje, Reader. En weet je wat? Op z'n beurt maakte AI er ook eentje. AI-overzicht, een lichtgewicht? Sinds een paar weken verschijnt in de zoekresultaten van Google vaak een 'AI-overzicht'. Dat is een samenvatting van informatie die AI op het internet gevonden heeft. Of misschien is het een 'samenraapsel', want de informatie in AI-overzichten is niet altijd betrouwbaar. Daarom heeft Google onderaan een zinnetje gezet: 'AI-reacties kunnen fouten bevatten.'Kortom, het...