Het is 89 seconden voor 12


Vorige week, Reader, zat deze nieuwsbrief in de bar van de kazerne.

Goeie timing, zeg, met al dat gehakketak op het wereldtoneel. Want toen cafés nog om middernacht sloten, was vijf voor twaalf het sein voor
het laatste rondje.

Vijf voor twaalf is niet de enige uitdrukking die een late waarschuwing aanduidt.

Ook
te elfder ure betekent ‘bijna te laat’. De werkdag in de Bijbel duurde van zonsopkomst tot zonsondergang, en het elfde uur was tussen vijf en zes uur in de namiddag – nog net op tijd om een dagloon te verdienen.

Die betekenis – het is nu of nooit – bleef hangen.

Later kreeg
het is vijf voor twaalf een bredere, vaak dringende lading. Denk aan de Doomsday Clock of Doemdagklok, een symbolische klok van de universiteit van Chicago die aangeeft hoe dicht de wereld bij een catastrofe staat.

Bij de start van de Doemdagklok in 1947 was het zeven voor twaalf. In de loop der jaren schommelde het verschil. In 1953 was het twee voor twaalf, in 1991 liefst zeventien voor twaalf.

Minuten zijn ondertussen veranderd in seconden. In 2020 hadden we nog 100 seconden voor twaalf, in 2023 amper 90 seconden.

En op 28 januari 2025 stond de klok op
89 seconden voor twaalf

Komaan, nog ruim de tijd voor een biertje aan de bar.



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Over timing gesproken. In het midden van de Engelse Midlands belandde ik ooit in een b&b. Veel meer dan wat Engels van school en radio had ik nog niet gehoord.

Moest ik in de Midlands even de oren spitsen! Het leek alsof ze daar een Engels met andere klinkers en medeklinkers spraken.

'Forst things forst', zei de uitbater. 'Breakfast will be at half seven.'

Dat had ik tenminste goed begrepen. Ik kon al om half zeven ontbijten. Top, dan kon ik al vroeg vertrekken.

Iets over half zeven was ik present in de ontbijtkamer. Waar de uitbater slaperig zijn haar stond te kammen.

Ik was een uur te vroeg! Hoezo?

'Half seven' is Engelse spreektaal voor 'half acht', dat wisten we dan ook weer.

En of ik hem even kon helpen met de tafel te dekken.

We hadden nu toch tijd genoeg.



Is het vijf voor twaalf
voor je teksten?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 159

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
SEO is van naam veranderd.

Beschik je over veel data, dan kun je daar veel uit afleiden, beste Reader.Precies daarom zijn de webinars van SEO-goeroe Neil Patel zo interessant. Onlangs gaf hij er weer eentje. En wat stelt hij vast? Search Everywhere Optimization Inderdaad: spreek niet meer over 'Search Engine Optimization', maar over Search Everywhere Optimization. Waarom die naamsverandering? Omdat het zoekgedrag van mensen veranderd is. Ze zoeken … Overal De meeste zoekopdrachten gebeuren nog altijd via Google. De...

Dirk is Demol

• Kun je een televisieserie verkopen in de titel? Dan heb je een hit.• Kun je ze verkopen met een citaat of quote erbij? Dan heb je een goede serie. • Een hele paragraaf nodig om je serie te verkopen? Dan heb je alleen maar een scenario. Dat zeggen ze in Hollywood, beste Reader. En het geldt ook voor De Mol. Seizoen 13 van de Vlaamse – en originele – versie is zopas van start gegaan. Waarom is ‘De Mol’ zo sterk? De titel van De Mol trekt je zó mee dat je niet anders kan dan kijken:Wie is het?...

Wat hebben versleten vlaggen en verouderde teksten gemeen, Reader?Ze vertellen onbewust een verhaal dat je bedrijf niet wil vertellen. Een vlag uitgerafeld door de wind … trekt de aandacht. Maar hoe? Het lijkt alsof je bedrijf stilstaat, alsof je imago niet van tel is. Kijk maar eens naar deze foto die ik eergisteren maakte. Door de belabberde toestand van de vlaggen krijg je de indruk dat de winkel al een tijdje gesloten is. Niet zo. De winkel is open, maar welke service kun je van dit...