Ik wil een monopolie hier in de streek


"Ik wil een monopolie hier in de streek." Dat zei een klant me, Reader. "Concurrenten moeten zo wanhopig worden dat ze ermee stoppen."

"Een monopolie? Dat is wat hoog gegrepen", heb ik hem geantwoord. "Want als je geen concurrenten meer hebt, dan is de lol eraf."

"Oké dan", sprak hij. "Ik wil eigenlijk dat mensen mij lokaal op het internet goed kunnen vinden én contact met mij opnemen."

Breng dan vijf dingen in orde die bij je concurrenten meestal niet in orde zijn:

1 Laat zien dat je lokaal actief bent

Deel op je website en sociale media wat je doet in je buurt. Denk aan sponsoring van de dartsclub, een samenwerking met het basisschooltje of je spectaculaire gooikunsten tijdens de pannenkoekenbak op de jaarmarkt.

2 Schrijf wat mensen zoeken

Google snapt steeds beter wat mensen bedoelen. Zorg dat jouw website en berichten specifiek antwoord geven op de vragen die klanten in je gemeente hebben.

Bijvoorbeeld als je bakker bent: welke betaalmogelijkheden bied je aan?

3 Hou je Google-bedrijfsprofiel up-to-date

Ga je op reis naar Palma de Mallorca om van de zon te genieten? Meld je jaarlijkse vakantie op je Google-bedrijfsprofiel. Dan staan mensen niet voor een gesloten deur.

4 Vraag eens een reviewtje aan

Ik was vorige week op zoek naar een lokale dienstverlener in een heel specifiek vakgebied. Via via had ik een naam gevonden. Even kijken naar zijn Google-reviews. Die waren niet mals! Ik heb afgehaakt. Daarom: verzamel goede reviews – in de mate van het mogelijke. Je komt hoger in Google en wekt vertrouwen bij nieuwe klanten.

5 Maak van je bedrijfsnaam geen kalkoen

Of in vaktermen: vermijd keyword-stuffing in je bedrijfsnaam op je Google-bedrijfsprofiel. Gebruik alleen je officiële bedrijfsnaam zonder extra zoekwoorden toe te voegen. Geen opgevulde kalkoen dus, zelfs niet als je de slager van het dorp bent.

Als je deze 5 dingen in orde brengt, ben je al 80% van je concurrenten voor. Het is zo simpel als 'bonjour' zeggen tegen iedereen die in de winkel komt.



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Terug naar mijn klant. Hij kwam met nóg een idee: "Geen monopolie dus. Maar als we nu eens een Monopoly-spel maakten met de straten van onze gemeente? En mijn naam daar in het groot op? Zou dat niet geweldig zijn?"

Dat is het zeker. Alleen hebben de fabrikanten van Monopoly daar ooit al zelf aan gedacht.

Ze begrepen hoe belangrijk het is om hun spel af te stemmen op de lokale cultuur en voorkeuren. Daarom brachten ze in de loop van de jaren veel versies van Monopoly uit met lokale straatnamen en thema's. Bijvoorbeekd
Monopoly Jommeke!

Goed idee, want mensen herkennen zich daarin. In België heeft elke zichzelf respecterende stad ondertussen een eigen Monopoly-spel.

Vorige week bestond Monopoly 90 jaar. Het wordt nu in 114 landen en 47 talen gespeeld.

Denk je nu zoals mijn klant: "Ik ga een Monopoly maken voor de gemeente waar ik woon"?

Stop! Doe dat niet op eigen houtje. Want de eigenaars van Monopoly zien streng toe op het gebruik van hun merknaam.

Inderdaad:

Monopoly beschermt goed zijn monopolie.


Op zoek naar een copywriter die schrijft wat je klanten zoeken?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 156

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
SEO is van naam veranderd.

Beschik je over veel data, dan kun je daar veel uit afleiden, beste Reader.Precies daarom zijn de webinars van SEO-goeroe Neil Patel zo interessant. Onlangs gaf hij er weer eentje. En wat stelt hij vast? Search Everywhere Optimization Inderdaad: spreek niet meer over 'Search Engine Optimization', maar over Search Everywhere Optimization. Waarom die naamsverandering? Omdat het zoekgedrag van mensen veranderd is. Ze zoeken … Overal De meeste zoekopdrachten gebeuren nog altijd via Google. De...

Dirk is Demol

• Kun je een televisieserie verkopen in de titel? Dan heb je een hit.• Kun je ze verkopen met een citaat of quote erbij? Dan heb je een goede serie. • Een hele paragraaf nodig om je serie te verkopen? Dan heb je alleen maar een scenario. Dat zeggen ze in Hollywood, beste Reader. En het geldt ook voor De Mol. Seizoen 13 van de Vlaamse – en originele – versie is zopas van start gegaan. Waarom is ‘De Mol’ zo sterk? De titel van De Mol trekt je zó mee dat je niet anders kan dan kijken:Wie is het?...

Wat hebben versleten vlaggen en verouderde teksten gemeen, Reader?Ze vertellen onbewust een verhaal dat je bedrijf niet wil vertellen. Een vlag uitgerafeld door de wind … trekt de aandacht. Maar hoe? Het lijkt alsof je bedrijf stilstaat, alsof je imago niet van tel is. Kijk maar eens naar deze foto die ik eergisteren maakte. Door de belabberde toestand van de vlaggen krijg je de indruk dat de winkel al een tijdje gesloten is. Niet zo. De winkel is open, maar welke service kun je van dit...