Met de groeten van Bob Bilan


Schrijf je een website met veel pagina's of een e-mailcampagne die uit heel wat stappen bestaat, Reader?

Dan heb je in de meeste tekstverwerkingsprogramma's de keuze: je zet alles in één document
of je maakt per pagina of stap een afzonderlijk document aan.

Niets aan de hand. Tot iemand je vraagt de volgorde om te gooien of een webpagina of mailstap toe te voegen. Dan moet je altijd uitkijken dat je geen fouten maakt.

Gelukkig bestaat er een programma waarin je naar hartenlust met teksten kunt schuiven:
Scrivener.

Is Scrivener gemaakt voor het schrijven van websites of e-mailcampagnes? Helemaal niet, Scrivener is in de eerste plaats bedoeld voor schrijvers van romans en andere grote tekstdocumenten.

Waarom is Scrivener nu zo handig als je websites of e-mailcampagnes schrijft? Ik heb een fictief voorbeeld gemaakt van een website voor het 'Kwispedoor Atelier'. Hieronder zie je een schermafbeelding.

Wat zijn de drie grote voordelen?

  1. Je maakt in de linkerkolom mappen en bestanden aan, schuift ermee en geeft ze zelfs eigen icoontjes. Alles is netjes geordend.
  2. Je schrijft tekst per pagina en houdt tegelijkertijd het overzicht over de structuur van website of e-mailcampagne.
  3. Je hebt een map 'Research' waarin je je basismateriaal kunt verzamelen. En per pagina of map zijn er nog zijvakken waarin je bijvoorbeeld je zoekwoorden kunt zetten.

Het eindresultaat compileren en exporteren? Lukt met Scrivener wonderwel.

En nog een pluspunt: Scrivener is geen software die je om de haverklap moet updaten. Geen zoektocht naar waar wat nu weer staat.

De schrijfomgeving in Scrivener doet altijd vertrouwd aan. Het is als een kast met allerlei schuifjes. Je kunt ze openen en nog eens van plaats verwisselen ook.




NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


In het dorpje waar ik muziek leerde, waren er drie fanfares. De sossen (socialisten), de varkens (katholieken) en de geuzen (liberalen). Ik blies de bugel bij die laatsten.

Elk jaar was er een concert waarvoor we maanden gerepeteerd hadden. En vóór het laatste muziekstuk van dat concert gaf de voorzitter van de fanfare een toespraak.

Van één toespraak weet ik nog waarover het ging:

'Gelukkig is de fanfare een toonbeeld van ware cultuur. Een plaats waar muziek gespeeld wordt die schoon klinkt. Want wat er tegenwoordig te horen is op de radio, dat kan niet goed zijn voor de oren van gecultiveerde mensen. Daar is een zanger die ze veel spelen, Bob Bilan heet hij, of zoiets. Ge kunt dat geen tien seconden volhouden, mensen, wat een gekweel is me dat!'

Ondertussen zijn we een halve eeuw verder. Van de drie fanfares bestaat vandaag geen enkele meer. En de voorzitter heeft het tijdelijke voor het eeuwige verwisseld.

Maar Bob? Die gaat vanavond in de Lotto Arena in Antwerpen lustig zijn liedjes kwelen. Zal ik hem van jou de groeten doen?


Geen teksten uit een AI-doosje of een Leopard-Skin Pill-Box Hat, maar geschreven door de laatste échte copywriter?

Have you got some unfinished business?

Is there something holding you back?

Are you thinking for yourself

Or are you following the pack?

erik@erikdams.com

Long-distance operator

Place this call, it's not for fun

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken: 'Nu wel'.

Someday, everything is gonna be diff’rent

When I write your masterpiece.


The Times They Are A-Changin'

Want dit was al
De juiste woorden 143

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Kruis de armen, hier is Mr. Propre

Hoe herken je een goede merknaam, Reader?Stel: je krijgt een of meer voorstellen voor de nieuwe naam van je merk of je bedrijf. Hoe beoordeel je die namen dan? Leg je de namen voor aan de directieraad? Of serveer je de voorstellen terwijl je familieleden aan de kerstdis zitten? Of kies je meteen zomaar de naam die je het leukst vindt?Momentje. Er bestaat een degelijke methode om voorgestelde merknamen te beoordelen. Maak voortaan altijd de beste keuze. In drie eenvoudige stappen. Beoordeel...

Welke eigenschappen moet een goede merknaam hebben, Reader? Dat lees je vandaag en de volgende weken in deze nieuwsbrief. Laten we meteen van wal steken.Een eerste eigenschap van een goede merknaam is dat je hem makkelijk kunt onthouden. In 2020 deed professor Christopher Maden van de universiteit van Nottingham een studie: hoe komt het dat je bepaalde woorden vlot in je hersenen opslaat, welke emoties worden er getriggerd? Hij kwam tot 6 emoties: vreugde, droefheid, woede, angst, weerzin en...

Apple Intelligence – Change your tone

Wat niet is, kan nog komen, Reader?Meer nog, het komt er zeker aan. Wat? Apple Intelligence, en vooral een onderdeel daarvan: Writing Tools. Of je nu werkt in een groot of klein programma op je Mac, met Writing Tools kun je altijd teksten laten nalezen, samenvatten of herschrijven.Met die laatste functie – herschrijven – is er iets bijzonders aan de hand. Je hoeft niet zelf een 'prompt' te bedenken. Nee, je hebt simpelweg de keuze uit 'Friendly', 'Professional' en 'Concise'. 'Change your...