Nooit meer norse, warrige of langdradige mails


Wat niet is, kan nog komen, Reader?

Meer nog, het komt er zeker aan. Wat? Apple Intelligence, en vooral een onderdeel daarvan:
Writing Tools.

Of je nu werkt in een groot of klein programma op je Mac, met Writing Tools kun je altijd teksten laten nalezen, samenvatten of herschrijven.

Met die laatste functie – herschrijven – is er iets bijzonders aan de hand. Je hoeft niet zelf een 'prompt' te bedenken. Nee, je hebt simpelweg de keuze uit
'Friendly', 'Professional' en 'Concise'.

'Change your tone', schrijven ze bij Apple. Dat wordt interessant!

Ook kun je een stuk tekst samenvatten in een korte paragraaf, een lijstje met opsommingstekens of een tabel.

Nog even wachten tot in 2025 (Apple Intelligence landt hier wat later) en je collega stuurt nooit meer norse, warrige of langdradige mails.

Let op, de collega zelf verandert niet.

Bekijk de video hieronder maar.

video preview



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Enkele dagen geleden is SearchGPT op de wereld losgelaten. De reacties zijn verdeeld en dat is niet abnormaal, want het gaat over een prototype.

Maar zelfs als de zoekresultaten stukken beter zullen zijn dan nu, blijft het met AI uitkijken. In het onderwijs moet het vak
heuristiek – de wetenschap, leer of kunst van het vinden – meer aandacht krijgen.

Dat deed me denken aan mijn studententijd, toen we ook al het vak heuristiek kregen. Toen ging het vooral over zoeken in woordenboeken en encyclopedieën: waar vind je wat en welke bronnen zijn betrouwbaar?

Op het mondelinge examen heuristiek bakte de dame voor mij er niets van. Studeren was haar ding niet, want ze werkte in die tijd al als nieuwslezer op de radio.

De professor stelde een laatste vraag – een beetje een strikvraag: 'Wie richtte de Chambers's Encyclopaedia op?'

Dat waren William and Robert Chambers.

Maar het antwoord bleef uit. Uit mildheid deed hij een suggestie om de strik uit de vraag te halen: 'Het is een duo.'

De dame probeerde twee duale namen uit haar hersenen te persen, herinnerde zich plots het tennisnieuws dat ze voorgelezen had en antwoordde vragend:

'McNamara en McNamee?'

Bijna goed! Dat duo had toen inderdaad de dag ervoor op Wimbledon het dubbelspel gewonnen.

De professor lachte alsof hij ter plaatse een tennisbal ingeslikt had. Toen ik aan de beurt was, heb ik hem eerst gevraagd of het nog ging.


Geen teksten uit een AI-doosje, maar geschreven door de laatste échte copywriter?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken: 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 144

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Kruis de armen, hier is Mr. Propre

Hoe herken je een goede merknaam, Reader?Stel: je krijgt een of meer voorstellen voor de nieuwe naam van je merk of je bedrijf. Hoe beoordeel je die namen dan? Leg je de namen voor aan de directieraad? Of serveer je de voorstellen terwijl je familieleden aan de kerstdis zitten? Of kies je meteen zomaar de naam die je het leukst vindt?Momentje. Er bestaat een degelijke methode om voorgestelde merknamen te beoordelen. Maak voortaan altijd de beste keuze. In drie eenvoudige stappen. Beoordeel...

Welke eigenschappen moet een goede merknaam hebben, Reader? Dat lees je vandaag en de volgende weken in deze nieuwsbrief. Laten we meteen van wal steken.Een eerste eigenschap van een goede merknaam is dat je hem makkelijk kunt onthouden. In 2020 deed professor Christopher Maden van de universiteit van Nottingham een studie: hoe komt het dat je bepaalde woorden vlot in je hersenen opslaat, welke emoties worden er getriggerd? Hij kwam tot 6 emoties: vreugde, droefheid, woede, angst, weerzin en...

Schrijf je een website met veel pagina's of een e-mailcampagne die uit heel wat stappen bestaat, Reader?Dan heb je in de meeste tekstverwerkingsprogramma's de keuze: je zet alles in één document of je maakt per pagina of stap een afzonderlijk document aan. Niets aan de hand. Tot iemand je vraagt de volgorde om te gooien of een webpagina of mailstap toe te voegen. Dan moet je altijd uitkijken dat je geen fouten maakt.Gelukkig bestaat er een programma waarin je naar hartenlust met teksten kunt...