Verscheept om 13.02 uur


Welke eigenschappen moet een goede merknaam hebben, Reader?


Dat lees je vandaag en de volgende weken in deze nieuwsbrief. Laten we meteen van wal steken.

Een eerste eigenschap van een goede merknaam is dat je hem
makkelijk kunt onthouden.

In 2020 deed professor Christopher Maden van de universiteit van Nottingham een studie: hoe komt het dat je bepaalde woorden vlot in je hersenen opslaat, welke emoties worden er getriggerd?

Hij kwam tot 6 emoties: vreugde, droefheid, woede, angst, weerzin en verrassing. Zodra je dat weet, herken je die emoties ook in merknamen. Ontdek hieronder enkele voorbeelden.

Vreugde

Tijdens de Tweede Wereldoorlog mocht Coca-Cola zijn drank niet exporteren naar Duitsland. Daarom maakten ze een nieuw drankje. Voor de brainstorm over de naam kreeg de baas van Coca-Cola Duitsland als opdracht 'use your imagination'. Aha, dacht hij, dat is 'Fantasie' in het Duits. Kortweg: Fanta. Een blije naam ook, er zit wat fun in.

Droefheid

In Canada is er een ziekenhuis met een bijzondere naam. Bijzonder omdat het niets aan de verbeelding overlaat. Daardoor is het ook een droeve naam. En toch werk het: SickKids.

Woede

Je ziet steeds meer merknamen waarin een snuifje woede zit. Muc-Off bijvoorbeeld, een merk van onderhoudsmateriaal om je fiets proper te houden. In Polen heb je het softwarebedrijf Angry Nerds.

Wil je het wat agressiever? Proef dan het vervaarlijke
Red Bull, een vertaling van het Thaise drankje 'Kating Daeng'. Of een Monster Energy: drink 'm voordat ie je verslindt!

Angst

Van de Duvel, natuurlijk. Omgekeerd kan ook. Wat dacht je van het kledingmerk Fear of God?

Weerzin

In 1978 bedacht de Italiaan Renzo Rosso de naam Diesel voor zijn jeansmerk. Waarom? Die brandstof werd toen als alternatieve energie beschouwd. Diesel paste als naam goed bij een alternatieve modesmaak.

Vandaag hoor je ook spreken over 'dieselwalmen'. De brandstof wekt steeds meer weerzin op, maar het merk Diesel draait nog altijd op volle toeren.

En dichter bij huis: A.A.R.S, of All Asbestos Removal Services uit Heist-op-den-Berg. Unieke naam! Valt op en staat in een alfabetische lijst je altijd vooraan.

Verrassing

Bedenk eens een merknaam die helemaal niet past bij wat je verkoopt. Verras de mensen. Voorbeelden:

Penguin, door de secretaresse van de baas bedacht als 'waardige maar luchthartige naam' voor een uitgeverij van boeken.

En natuurlijk Apple: Steve Jobs volgde een fruitdieet en vond de naam leuk, goed te onthouden en makkelijk te marketen. Wat hem prima lukte.


De meest verrassende naam die ik ooit zag? Ik stopte naast een bestelwagen van een firma:
ASBL. Ik keek en bleef kijken.

ASBL? Dat is toch Frans voor VZW, dacht ik. Ja, maar ook de naam van zeer betrouwbaar bedrijf uit Lint, gespecialiseerd in ramen en deuren.

Volgende week: hoe beoordeel je of een merknaam bruikbaar is?



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Ik heb deze mail verstuurd om 13.02 uur. Ter ere van de Globe Vendée.

Eergisteren werd de start gegeven van die zeilwedstrijd.

Niet om 13.00 uur stipt, wel om 13.02 uur. Waarom precies dan? Om deelnemers met de Franse slag toch in staat te stellen nog op tijd in hun boot te springen?


Nee, het zit 'm zo. Op de grote Franse televisiezenders TF1 en France 2 zenden ze de start van de Globe Vendée rechtstreeks uit.

Maar in het nieuws van 13.00 uur heb je eerst de begingeneriek van het tv-journaal en daarna nog de aankondiging van de hoofdpunten.

Daarna pas kunnen de zenders overschakelen naar Les Sables-d'Olonne in de Vendée. Netjes op tijd voor de start om 13.02 uur.

Schermtijd voor de sponsors op het juiste moment! Timing is alles.


Naam nodig? Voor je nieuwe bedrijf, product of service? Of voor een rebranding?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken: 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 145

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Kruis de armen, hier is Mr. Propre

Hoe herken je een goede merknaam, Reader?Stel: je krijgt een of meer voorstellen voor de nieuwe naam van je merk of je bedrijf. Hoe beoordeel je die namen dan? Leg je de namen voor aan de directieraad? Of serveer je de voorstellen terwijl je familieleden aan de kerstdis zitten? Of kies je meteen zomaar de naam die je het leukst vindt?Momentje. Er bestaat een degelijke methode om voorgestelde merknamen te beoordelen. Maak voortaan altijd de beste keuze. In drie eenvoudige stappen. Beoordeel...

Apple Intelligence – Change your tone

Wat niet is, kan nog komen, Reader?Meer nog, het komt er zeker aan. Wat? Apple Intelligence, en vooral een onderdeel daarvan: Writing Tools. Of je nu werkt in een groot of klein programma op je Mac, met Writing Tools kun je altijd teksten laten nalezen, samenvatten of herschrijven.Met die laatste functie – herschrijven – is er iets bijzonders aan de hand. Je hoeft niet zelf een 'prompt' te bedenken. Nee, je hebt simpelweg de keuze uit 'Friendly', 'Professional' en 'Concise'. 'Change your...

Schrijf je een website met veel pagina's of een e-mailcampagne die uit heel wat stappen bestaat, Reader?Dan heb je in de meeste tekstverwerkingsprogramma's de keuze: je zet alles in één document of je maakt per pagina of stap een afzonderlijk document aan. Niets aan de hand. Tot iemand je vraagt de volgorde om te gooien of een webpagina of mailstap toe te voegen. Dan moet je altijd uitkijken dat je geen fouten maakt.Gelukkig bestaat er een programma waarin je naar hartenlust met teksten kunt...