Wat als morgen iemand jouw bedrijf wil kopen?


Je krijgt een mail. Of een telefoontje. Iemand stelt de vraag:

'Hallo, Reader, heb je er al eens aan gedacht je bedrijf te verkopen?'

Wat doe je dan?

Krampachtig zoeken naar teksten, verhalen en cijfers over je bedrijf.

Of stuur je gewoon vriendelijk je dossiertje door? Omdat het netjes in je computer zit, kant-en-klaar?

Dat laatste, natuurlijk. Want …


Zo'n document is een 'merger & acquisition'-dossier. En dat hoeft geen turf te zijn. Ik schreef er vorig jaar nog eentje voor een klant. Hij heeft zijn bedrijf met succes verkocht. Wat mag erin staan?

  • hoe je gestart bent
  • waar je vandaag staat
  • wat je verkoopt of doet
  • waar je naartoe werkt
  • wie je klanten zijn
  • welke innovaties je nog in petto hebt (maak je lezer benieuwd, verklap niet alles in één keer)

Plus een begeleidende mail of brief die vriendelijk peilt naar de intenties van de geïnteresseerde. Zonder dat jij meteen te veel prijsgeeft: de cijfers zijn voor later.

Waarom is zo'n 'merger & acquisition'-dossier interessant? Omdat je dan altijd klaar bent om snel gepast te reageren. Je bent goed voorbereid.

Is het een kans die je wil grijpen of een voorstel dat je meteen naast je neerlegt? Dat maakt niet uit.

Je hebt tenminste iets bij de hand om professioneel en in stijl te reageren. Want een dossier opsturen betekent niet dat je de deur openzet. Wel dat je professioneel omgaat met de mensen die je benaderen.

En dat laat een goede indruk na. Zelfs bij mensen die jij nu afwijst. Daardoor kunnen zij later – bijvoorbeeld als de kaarten heel anders liggen – nog eens opnieuw aankloppen. Met een gerust hart en vertrouwen in je bedrijf.



NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)

Traag van begrip. En nog trager van reactie. Zo ben ik soms.

Tijdens de coronatijd schreef ik een opdracht voor een bedrijf.

Het project zat in de laatste rechte lijn toen ik telefoon kreeg van de broer van mijn contactpersoon. Hij zou vanaf nu het project volgen, en dat verliep prima.

Wat was er dan met zijn broer zo plots gebeurd? 'Tja, hij is opeens op wereldreis vertrokken. En hij is ook van gsm-nummer veranderd. We kunnen hem nu niet bereiken.'

Ik stelde me er geen vragen bij. Speciaal was het, zo tijdens corona naar het buitenland vertrekken. Hoewel, dacht ik, hij had veel internationale contacten en zou de weg wel vinden.

Enkele maanden later reed ik op de Liersesteenweg in Mechelen. Je hebt daar het hoofdkantoor van Telenet, met op de hoek het gebouw waar de stoutmoedigsten van onze school zich indertijd aan belletjetrek waagden.

Inderdaad, de gevangenis. En toen schoot het me opeens te binnen: dat verhaaltje van de wereldreis vertellen ze ook aan goedgelovige kinderen wanneer een of ander familielid daar noodgedwongen een tijdje moet verblijven.


Heb je een 'merger & acquisition'-dossier nodig? Ik schrijf het voor jou. Zo win je tijd en komt je bedrijf altijd goed voor de dag.


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 165

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
Het Paviljoentje in Noorderwijk

Ook deze week krijg je van mij een nieuwsbrief, beste Reader. Waarom toch? Niet omdat ik zoveel tijd over heb. Niet omdat ik denk dat ik de waarheid in pacht heb. Wel omdat het me dwingt om scherp te blijven. Om te denken. Om te schrijven. En omdat jij hem dan, hop, in je inbox krijgt. Verrassend veel mensen lezen 'm ook nog. Elke week weer. Wat me opvalt? Dat veel organisaties wél een nieuwsbrief willen. Maar 'm niet sturen. Waarom niet? Er zijn drie klassieke excuses 'We hebben het te druk...

Is de fut uit je nieuwsbrief? Hebben je lezers last van nieuwsbriefmoeheid, beste Reader?Een goede raad: Iedereen wil meer kliks, meer opens, meer lezers.En dus vullen we nieuwsbrieven met tips, updates en promo's. Allemaal goed. Maar wat mensen écht lezen?Niet je tips. Niet je aanbod. Niet je nieuwe nieuwsbrief met de allernieuwste promo's.Mensen lezen graag over mensen.Niet omdat ze nieuwsgierig zijn, maar omdat het herkenbaar is. Want we blinken toch allemaal uit in het wereldkampioenschap...

SEO is van naam veranderd.

Beschik je over veel data, dan kun je daar veel uit afleiden, beste Reader.Precies daarom zijn de webinars van SEO-goeroe Neil Patel zo interessant. Onlangs gaf hij er weer eentje. En wat stelt hij vast? Search Everywhere Optimization Inderdaad: spreek niet meer over 'Search Engine Optimization', maar over Search Everywhere Optimization. Waarom die naamsverandering? Omdat het zoekgedrag van mensen veranderd is. Ze zoeken … Overal De meeste zoekopdrachten gebeuren nog altijd via Google. De...