Weet je waarom die wand paars is?


Vorige week, Reader, las je hier wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt: Donald Miller (als hij zijn best doet).

Hij verwierf in de communicatiewereld bekendheid met StoryBrand, een eenvoudige methode om jouw boodschap naar je klanten glashelder over te brengen.

Hoe zit StoryBrand in elkaar?

Ik vat het voor je samen. Zelfs als je geen ervaring hebt met storytelling, kun je met dit stappenplan aan de slag. Volg gewoon de
7 stappen.

1 Je klant


Het verhaal begint met een held, en dat is jouw klant.

Ja, je hebt het goed gelezen. 'You are not the hero', zegt Donald Miller. Je klant is de held van het verhaal.

Dit personage heeft een verlangen: iets bereiken of oplossen. Het is jouw taak om dat verlangen centraal te stellen.

2 Heeft een probleem


Een goed verhaal draait om hindernissen. De klant staat voor een uitdaging die zowel extern, intern als filosofisch kan zijn. Hoe groter en herkenbaarder het probleem, hoe relevanter jouw oplossing lijkt.

'Extern, intern en filosofisch … Wat is dat?' vraag je. Momentje, je leest het hieronder in NLAJMNK.

3 Ontmoet een gids

Jij bent niet de held, wel de gids. Jij biedt ondersteuning, toont empathie en straalt expertise uit. Klanten zoeken een betrouwbare mentor, en dat kun jij zijn. Werk aan de winkel …

4 Hier is een plan!


Een klant wil niet verdwalen in mogelijkheden. Kom daarom met een plan. Een simpel en concreet stappenplan geeft vertrouwen. Het doet je klant geloven dat de oplossing binnen handbereik is.

5 En nu actie!


Zonder actie geen verhaal. Roep je klant op om een keuze te maken, een stap te zetten. Of dat nu kopen, bellen of inschrijven is, een duidelijke call-to-action motiveert.

6 Die leidt tot succes


Laat zien hoe jouw product of dienst je klant helpt doelen te bereiken. Wat verandert er in het leven van je klant door een samenwerking met jou? Verwoord dat succes in geuren en kleuren. Maak je uitleg inspirerend.

7 En mislukking voorkomt


De held is nu op een tweesprong beland. Er ontstaat spanning, want je laat zien wat er mis kan gaan zonder jouw oplossing. Bouw dringendheid in en benadruk de waarde van jouw aanbod. Door de deadline zal je klant de knoop doorhakken.

Hou het altijd simpel

Door je marketingboodschap te baseren op deze 7 stappen, breng je een krachtig en helder verhaal. Klanten zullen het niet alleen begrijpen, ze herkennen zich erin.

Wil je je verhaal uitbreiden? Dat kan – zoals in dikke boeken en lange films.

Zorg er wel voor dat klanten je verhaal altijd goed kunnen volgen – dus niet zoals in een regeringsvorming.




NLAJMNK
(Niet lezen als je mij niet kent)


Ik kreeg de opdracht iets te schrijven voor een interieurzaak.

Salons in leder van de beste kwaliteit, tafels ontworpen door ontwerpers met naam, zelfs de koffie in het kantoor van de zaakvoerder was tot in de puntjes verzorgd. Alles in het bedrijf ademde topklasse uit.

Wel viel mij iets op. De grote wand achter de zaakvoerder was in één kleur geverfd: paars.

Ik had toen pas kennisgemaakt met StoryBrand en vroeg me af: is die wand het resultaat van een externe, interne of filosofische uitdaging?

Extern: misschien was paars dit jaar dé modekleur en wilde hij dat aan iedere bezoeker tonen? Intern: waren door budgettekort hier verfrestjes rood en blauw samengevoegd – met paars als uitkomst?

– "Weet je waarom die wand paars is?", vroeg de man samenzweerderig. Ik wist het niet.

(lachje) "Dat komt door mijn godsdienst."

(ik begreep er niets van) "Uw godsdienst?"

– "Ja, ik ben nogal een hevige supporter van den Beerschot en wij willen kampioen worden."

Inderdaad een zware filosofische uitdaging …

(In StoryBrand overstijgen filosofische uitdagingen het verhaal zelf. Mensen willen bij iets horen dat groter is dan hun eigen persoontje.

Merken kunnen hierop inspelen door klanten een stem te geven, waardoor ze bijdragen aan een diepere betekenis.

Dat is precies wat een voetbalclub – hier van het merk Beerschot – letterlijk en figuurlijk doet.)



Op zoek naar een copywriter die moeiteloos het StoryBrand-stramien inzet om jouw boodschap glashelder te maken?


erik@erikdams.com

0475 84 70 41


Kreeg je deze mail van iemand?

Dan ben je niet geabonneerd op 'De juiste woorden', je wekelijkse nieuwsbrief van Erik Dams, de laatste échte copywriter.

Exclusief: dat verander je in één seconde door op de knop hieronder te drukken, 'Nu wel'.


Dit was
De juiste woorden 154

Website • LinkedIn • Taalpost

Webversie van deze mail

De juiste woorden – Erik Dams

Ik help ondernemers zoals jij om met copywriting en tekststrategie het verschil te maken. Abonneer je op mijn nieuwsbrief en leer hoe je meer geld kunt verdienen met betere teksten voor je bedrijf. Hou je van tips om meteen toe te passen en een kijkje in de copywritingkeuken, dan is dit de nieuwsbrief voor jou.

Read more from De juiste woorden – Erik Dams
SEO is van naam veranderd.

Beschik je over veel data, dan kun je daar veel uit afleiden, beste Reader.Precies daarom zijn de webinars van SEO-goeroe Neil Patel zo interessant. Onlangs gaf hij er weer eentje. En wat stelt hij vast? Search Everywhere Optimization Inderdaad: spreek niet meer over 'Search Engine Optimization', maar over Search Everywhere Optimization. Waarom die naamsverandering? Omdat het zoekgedrag van mensen veranderd is. Ze zoeken … Overal De meeste zoekopdrachten gebeuren nog altijd via Google. De...

Dirk is Demol

• Kun je een televisieserie verkopen in de titel? Dan heb je een hit.• Kun je ze verkopen met een citaat of quote erbij? Dan heb je een goede serie. • Een hele paragraaf nodig om je serie te verkopen? Dan heb je alleen maar een scenario. Dat zeggen ze in Hollywood, beste Reader. En het geldt ook voor De Mol. Seizoen 13 van de Vlaamse – en originele – versie is zopas van start gegaan. Waarom is ‘De Mol’ zo sterk? De titel van De Mol trekt je zó mee dat je niet anders kan dan kijken:Wie is het?...

Wat hebben versleten vlaggen en verouderde teksten gemeen, Reader?Ze vertellen onbewust een verhaal dat je bedrijf niet wil vertellen. Een vlag uitgerafeld door de wind … trekt de aandacht. Maar hoe? Het lijkt alsof je bedrijf stilstaat, alsof je imago niet van tel is. Kijk maar eens naar deze foto die ik eergisteren maakte. Door de belabberde toestand van de vlaggen krijg je de indruk dat de winkel al een tijdje gesloten is. Niet zo. De winkel is open, maar welke service kun je van dit...